RE: UCAC4 (again)

Blair, Grant Nov 13, 2016

Thanks for the input, Bill (& Roger). I am still quite perplexed.

Guide (9.1) is obviously picking up data from *somewhere*.

My “Toggle User Datasets” looks like (only UCAC-4 enabled):

[cid:image001.png@...85E0]

Clicking on Adjust Dataset shows (“on”, “Label” checked, Show at 0-1.5):

[cid:image002.png@...85E0]


The UCAC4_PATH entry in GUIDE.DAT is (UCAC4_PATH=d:\ucac4 followed by a linefeed character, like every other line)

[cid:image004.png@01D23DB1.E69EFAD0]


I’m sitting at level 10 (15 minutes) and execute Go To… Object Name and enter “4U605-1592” and click OK.

This takes me to an ‘empty’ patch of sky at approx. RA 00:23:29, Dec +30:58:43, which sounds totally reasonable for band 605 of the UCAC4 data.

But it’s literally ‘empty’ on my display. I right-click on the spot and Guide’s best suggestion for identification is “Border” with no additional info.

So we’re left with the interesting situation where Guide *knows* the name and corresponding location, but is not readily displaying anything at that spot.

In approximately 20 years of Guide/Charon/FindOrb usage, I have never come across such an issue before.

History: to get to this point, I started with a fresh installation from the Guide 9.0 CD and added patches over the years to get to 9.1 now.

Roger emailed me the relevant files from his (now working) setup. I’m going to trawl through the relevant lines in there and see if there is some subtle difference which has so far eluded me.

Cheers!
Grant

From: guide-user@yahoogroups.com [mailto:guide-user@yahoogroups.com]
Sent: Saturday, November 12, 2016 2:15 PM
To: guide-user@yahoogroups.com
Subject: Re: [guide-user] RE: UCAC4 (again)



Hi Grant,

The fact that Go To... Object... 4U314-15926 works suggests that you're
on the right road. (I should remember to suggest trying that. But I didn't,
and can't, think of a case where you could get Go To to work, but not
display.)

To double-check: under Extras... Toggle User-Added Datasets, you've
selected UCAC4 (_not_ "UCAC4 downloaded from VizieR"), turned 'on', with
the 'label' box checked, and 'show at' set from 0 to 1 degree?

What happens if you right-click on that star? Do you get UCAC4 data
or UCAC3 data?

-- Bill

On 2016-11-11 20:42, 'Blair, Grant' g.blair@...<mailto:g.blair@...> [guide-user] wrote:
> Thanks, Tom!
>
> Well, this is extremely interesting. Switching the UCAC4 directories (and reference) over to C: made no difference, so I set it back to D:.
>
> Still no sign of the UCAC4 stars (or labels) appearing, even at level 10 (15 minutes).
>
> HOWEVER:-
>
> If I do a 'Goto...Object' and enter "4U314-15926" as described in http://www.projectpluto.com/update9.htm#ucac4_find, then Guide does indeed go to the location where that star should appear. It just doesn't display it.
>
> Ideas, anyone?
>
> Grant
>
> -----Original Message-----
> From: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com> [mailto:guide-user@yahoogroups.com]
> Sent: Friday, November 11, 2016 7:40 PM
> To: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com>
> Subject: Re: [guide-user] RE: UCAC4 (again)
>
> Good luck Grant. FYI, for me the stars don't ID as 4UCxxx-xxxx until I
> zoom in to level 10. before that (level 9 or before) they ID as TYCO
> catalog stars.
>
> Tom
>
> On 11/11/2016 7:04 PM, 'Blair, Grant' g.blair@...<mailto:g.blair@...> [guide-user] wrote:
>> Thanks, Tom. Same here, except I'm on D:
>>
>> I guess I'll temporarily copy the UCAC4 tree to C: and adjust the UCAC4_PATH accordingly to see if it makes a difference.
>>
>> Grant
>>
>> -----Original Message-----
>> From: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com> [mailto:guide-user@yahoogroups.com]
>> Sent: Friday, November 11, 2016 7:02 PM
>> To: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com>
>> Subject: Re: [guide-user] RE: UCAC4 (again)
>>
>> In my c:\UCAC4 directory I have a U4B subdirectory containing Z001-Z900
>> and a U4i subdirectory with a few index files and such. Also a
>> modfis.exe file (?).
>>
>> Tom
>>
>>
>>
>> On 11/11/2016 6:56 PM, 'Blair, Grant' g.blair@...<mailto:g.blair@...> [guide-user] wrote:
>>> Thanks, guys. Tried that one, still no dice.
>>>
>>> Did you both ftp the files from CDSARC? Or did you get them from some other source?
>>>
>>> I'm wondering if the directory structure there is set up a little differently from that expected by Guide...
>>>
>>> Grant
>>>
>>>
>>> -----Original Message-----
>>> From: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com> [mailto:guide-user@yahoogroups.com]
>>> Sent: Friday, November 11, 2016 5:34 PM
>>> To: guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com>
>>> Subject: Re: [guide-user] UCAC4 (again)
>>>
>>> Same here as Dr. Clay...
>>>
>>> Tom
>>>
>>> On 11/11/2016 4:16 PM, 'P. Clay Sherrod' drclay@...<mailto:drclay@...> [guide-user]
>>> wrote:
>>>>
>>>>
>>>> You might try changing your path command to:
>>>> UCAC4_PATH=d:\ucac4
>>>>
>>>> Works just fine in that configuration for us.
>>>>
>>>> ------------
>>>> Dr. Clay
>>>>
>>>> Arkansas Sky Observatories
>>>> WEB: www.arksky.org/<http://www.arksky.org/> <http://www.arksky.org/>
>>>> FACEBOOK: https://www.facebook.com/groups/421163751426836/
>>>> ASO Petit Jean Mountain /MPC H41
>>>> ASO Petit Jean Mountain South /MPC H45
>>>> ASO West Conway /MPC H43
>>>> .......serving astronomy since 1971
>>>> ____________________
>>>>
>>>> ----- Original Message -----
>>>> *From:* 'Blair, Grant' g.blair@...<mailto:g.blair@...> [guide-user]
>>>> <mailto:g.blair@... [guide-user]<mailto:g.blair@...%20[guide-user]>>
>>>> *To:* guide-user@yahoogroups.com<mailto:guide-user@yahoogroups.com> <mailto:guide-user@yahoogroups.com>
>>>> *Sent:* Friday, November 11, 2016 1:50 PM
>>>> *Subject:* [guide-user] UCAC4 (again)
>>>>
>>>> Hi All,
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I don't think I am a particularly inept person in general, but
>>>> getting Guide 9.1 (10 Dec, 2015 version) to access UCAC4 (locally on
>>>> the same HD as Guide) eludes me.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I downloaded the entire UCAC4 tree from
>>>> cdsarc.u-strasbg.fr/pub/cat/I/322A/UCAC4 into D:\UCAC4 on my laptop,
>>>> keeping the relative directory structure.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I have Guide 9.1 installed in D:\AstroData\Guide9
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I have the following in
>>>> GUIDE.DAT: UCAC4_DATA=D:\UCAC4
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I have UCAC-4 flagged with an asterisk in Extras-Toggle User
>>>> Datasets and the 'on' radio button is selected, as is display at a
>>>> scale of 0 - 1 degrees.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I go to an area of the sky with the window displaying 30 arcmin of
>>>> field and the only stars visible are from Tycho (or PPM or HD).
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> I have UCAC3 disabled, if that makes any difference (it didn't seem
>>>> to, for me).
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> Where is my mistake, please?
>>>>
>>>> Grant
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>> ------------------------------------
>>>
>>> ------------------------------------
>>>
>>> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
>>> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
>>> ------------------------------------
>>>
>>> Yahoo Groups Links
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> ------------------------------------
>>> Posted by: "Blair, Grant" <g.blair@...<mailto:g.blair@...>>
>>> ------------------------------------
>>>
>>> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
>>> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
>>> ------------------------------------
>>>
>>> Yahoo Groups Links
>>>
>>>
>>>
>>>
>>
>>
>> ------------------------------------
>>
>> ------------------------------------
>>
>> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
>> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
>> ------------------------------------
>>
>> Yahoo Groups Links
>>
>>
>>
>>
>>
>> ------------------------------------
>> Posted by: "Blair, Grant" <g.blair@...<mailto:g.blair@...>>
>> ------------------------------------
>>
>> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
>> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
>> ------------------------------------
>>
>> Yahoo Groups Links
>>
>>
>>
>>
>
>
> ------------------------------------
>
> ------------------------------------
>
> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
> ------------------------------------
>
> Yahoo Groups Links
>
>
>
>
>
> ------------------------------------
> Posted by: "Blair, Grant" <g.blair@...<mailto:g.blair@...>>
> ------------------------------------
>
> To unsubscribe from this group, send an empty email to:
> guide-user-unsubscribe@egroups.com<mailto:guide-user-unsubscribe@egroups.com>
> ------------------------------------
>
> Yahoo Groups Links
>
>
>



[Non-text portions of this message have been removed]